Receptek

bbq oldalas, coleslaw salátával és házi pitával

Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók: 4 főre
A bbq szószhoz
  • 500 g hámozott paradicsom konzerv
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg kockázott bacon
  • 2 fej vöröshagyma
  • balzsamecet (ízlés szerint)
  • 2 db babérlevél

A húshoz és a salátához
  • 1 kg oldalas
  • 1 fej közepes fejes káposzta
  • 2 db répa
  • 1 csomó újhagyma
  • 200 g majonéz
  • fél citrom leve

A pitához
  • 175 ml víz
  • fél ek méz
  • fél tasak instant élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk só

bbq oldalas, coleslaw salátával és házi pitával

Elkészítési idő: 3 óra
Elkészítés:

A káposztát lereszeljük, vagy vékonyan felszeleteljük (miután a külső leveleit és torzsáját eltávolítottuk), a répát is lereszeljük és összekeverjük a káposztával. Enyhén megsózzuk, összekeverjük és félretesszük.

Elkészítjük a bbq szószt. A bacon kockát kipirítjuk, majd a zsírján a cukrot megkaramellizáljuk, hozzádjuk a felszeletelt vöröshagymát és a babérlevelet és megpirítjuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal, majd 1-2 órán keresztül néha megkeverve lassan főzzük.

Közben a káposztát finoman kinyomkodjuk ( a leve nem fog kelleni), beleforgatjuk a felkarikázott újhagymát, a majonézt, és a citromlevet. Kicsi cukorral, és ha szükséges sóval ízesítjük. Tálalásig hűtőbe rakjuk.

Egy sűrű sötétbordó mártást kell kapnunk. Ízesítjük még balzsamecettel és ha kell még cukorral. Félretesszük hülni. Amint egy picit meghült. A feldarabolt enyhén megsózott oldalasra kenjük, amit előmelegítetett 180 fokos sütőben lefedve 2 órát sütünk, majd kivesszük újra megkenjük a mártással és még fél órára visszarakjuk. (nem baj ha marad a szószból, hűtőben akár egy hétig is eláll, és bármilyen húshoz kipróbálhatjuk, akár melegszendvics krémként is).

Elkészítjük a pitát. A vizet a mézet és az élesztőt összekeverjük. Majd dagasztókar segítségével beledolgozzuk a lisztet és a sót. 10 percig pihenni hagyjuk, majd 5-6 egyforma gombócot formázunk belőle amiket végül kerekre nyújtunk kb 1,5-2 cm vastagra, majd belisztezve 20 percig pihentetjük. Ahogy az oldalas kijött a sütőböl, 200 fokra melegítjük azt, és beleteszünk egy tepsit, hogy az is jól átforrósodjon. Erre a forró tepsire tesszük a kis karikáinkat. Ne menjünk messzire, mert nagyon hamar elkészül, amint gömbölyűek lesznek, utána még 2 percig sütjük, és máris készen vannak.

Tálalásnál egy jó kupac salátát teszünk a tányérra, mellé helyezzük az elkészült oldalast, és a pitát egészben vagy feldarabolva mellé tesszük. Vagy ha akarjuk, akár be is tölthetjük a pitába, miután a húst lefejtettük a csontról.

mézes mustáros tarja, házi buciban, savanyított lila hagymával

Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók: 4 főre
A bucihoz
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás (lekenéshez)

A tarjához
  • 60 dkg tarja 220 fok sütő 20 perc fólia nélkül
  • 1 ek méz
  • 2 ek mustár (ízlés szerint, lehet magos vagy dijoni is) törött bors

A salátához
  • 3 db lilahagyma
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1 ek olivalolaj

mézes mustáros tarja, házi buciban, savanyított lila hagymával

Elkészítési idő: 2 óra
Elkészítés:

A salátával kezdünk. A megtisztított lilahagymákat vékonyan felszeleteljük. Sóval balzsamecettel és az olivaolajjal jól összeforgatjuk és hűtőbe tesszük.

A bucihoz a tejet a cukorral és a vajjal meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A robotgép edényébe mérjük a lisztet és megsózzuk. Majd ha az élesztő felfutott azt is beleöntjük és egynemű tésztává dagasztjuk. 30-40 percig pihentetjük.

Közben a mézet, a mustárt, a törött borsot összekeverjük, és az enyhén sózott tarja szeleteket alaposan bekenjük vele, félretesszük és szobahőn pihentetjük.

A tésztánk a duplájára dagadt, enyhén lisztezett felületre rakjuk, és 5-6 egyforma golyót formázunk belőle. Zsírpapírral bevont tepsire helyezzük, ahogy lehet egymástól minél messzebbre, majd konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Azután a kikevert tojással lekenjük és 200 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Ahogy a buci elkészült, a sütőt 220 fokra tekerjük, és 20 perc alatt készre sütjük benne a tarja szeleteket, vagy akár grillen is elkészíthejtük, akkor oldalanként 5-5 percig süssük.

A buci amíg a tarja elkészül tökéletesen kihült, kettévágjuk, ízlés szerint megkenjük majonézzel, vagy ketchuppal, vagy akár mindkettővel. Beleteszünk 1-1 tarja szeletet, és ráhalmozzuk a hagyma salátát.

pirított tarja, sült zöldség salátávall

Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 4 főre
A tarjához
  • 60 dkg tarja
  • törött bors
A salátához
  • 1 db padlizsán
  • 2 db cukkini
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 db gomba
  • 1 fej saláta (amit be tudunk szerezni)
  • balzsamecet
  • olivaolaj

pirított tarja, sült zöldség salátával

Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:

A cukkinit a padlizsánt és a gombát szeletekre a hagymát vastagabb cikkekre vágjuk. Serpenyőben olivaolajon, enyhén sózva külön-külön megsütjük őket, majd egy nagy tálba helyezzük őket. Amint egy picit kihültek, olivaolajjal és balzsamecettel alaposan összeforgatjuk őket és hűtőbe tesszük. (érdemes akár előző nap elkészíteni, minél többet áll, annál finomabb).

A tarja szeleteket alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, 220 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük, vagy akár grillen is elkészíthetjük, akkor oldalanként 5-5 percig süssük.

A sült ecetes zöldségekhez keverjük az alaposan lemosott, lecsepegtetett saláta leveleket, ha szeretnénk akár joghurtot is keverhetünk hozzá.

Tányérra tesszük és ráhelyezzük a sült tarja szeleteket.

nyári töltött káposzta

Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 4 főre
  • fél kg darálthús
  • 30 dkg rizs
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó kapor

nyári töltött káposzta

Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:

A rizst olajon lepirítjuk, sózzuk és dupla mennyiségű forró vízzel készre pároljuk, kb 10 perc.

A vöröshagymát apróra vágjuk, üvegesre pároljuk hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát, azzal együtt is pirítjuk még 1 percig. Utána hozzáadjuk a darálthúst, kb 10 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és meghintjük finomra vágott kapor felével. Még 10 percig pároljuk, amíg elkészül.

Közben enyhén sós vizet forralunk, és a lelevelezett káposzta leveleket leforrázzuk benne, kb 1,5- 2 perc alatt, majd hideg (vagy akár jeges vízbe tesszük őket). A forrázó léből fél litert félreteszünk.

A kész darálthúst, a rizzsel, 3-4 ek tejföllel összekeverjük és a maradék kaporral összekeverjük, majd a letörölgetett káposztalevelekbe töltjük.

Tálalás elött a félretett káposzta forrázó vizet gyönygözésig hevítjük, és 2-3 perc alatt lefedve visszamelegítjük a töltelékeket. Tálalásnál tejföllel, és ha van még, kaporral tálaljuk.

A finom falatok még jobban esnek, ha minőségi alapanyagból készülnek.
A PICK prémium termékei az alábbi 3 pilléren alapuló magas hozzáadott
értéknek köszönhetően mindig tudatos választást jelentenek.

magas-allatjolet-ikon
antibiotikum-mentes-ikon
gmo-mentes-ikon

A hús GMO-mentes termelésben felhasználható takarmánnyal etetett állattól származik.