Szalámimester

A PICK SZEGED Zrt. vezetése mindenkor nagy figyelmet fordított a hagyományok őrzésére, a Téliszalámi, mint márkatermék védelmére. A Téliszalámi - egy hagyományos magyar élelmiszer - versenyképességének előmozdítását szolgálja, ha a termék bekerül a hagyományos és tájjellegű termékek nemzetközi listájába. Ez a cél a termék eredetmegjelölés-védelmével is elérhető.

 

Miről ismerhető fel az utánozhatatlan PICK Téliszalámi?

 

  • A terméken körülfutó spirális, nemzetiszínű szalagról
  • A PICK emblémás, fehérszínű plombáról
  • A celofáncsomagolás végein levő öntapadó piros zárószalagról
  • A szalámirúd végén levő aranyszínű záróklipszről
  • A jellegzetes hófehér nemespenészről, amely a speciális, három hónapos érlelés során alakul ki
  • A kezdetek óta változatlan, egyedi ízről

 

 

HOGYAN KÉSZÜL? PICK TÉLISZALÁMI. VAJON MI LEHET A TITKA?

Ha azt halljuk Téliszalámi, akkor mindenkinek eszébe jut a fehéres rúd, és talán kis büszkeséggel is eltölti az igaz magyar „találmány” íze. De mitől olyan különleges a PICK Téliszalámi? A PICK Téliszalámi a szalámigyár megalapítása óta a Pick Márk által feltalált és azóta is titokban őrzött egyedi recept alapján készül, melynek gondos folyamatát a titok egyedüli ismerője, a szalámimester felügyeli. Téliszalámi csak az előírásoknak megfelelően tenyésztett, nagysúlyú sertésekből lesz, azok húsa a legszebb, legízletesebb. A húst darálás helyett vágják, hogy a szövetek ne sérüljenek meg. A fűszerszobában zamatos fűszerek kavalkádjából mérik ki a Téliszalámihoz szükséges mennyiséget, hogy miből mennyit, az hétpecsétes titok. Óriás keverőkben forog az immár összeaprított és fűszeres, pirosas szalámipaszta, amely a bélbetöltés után a füstölőbe kerül, a füst ugyanis tartósítja és ízesíti a húst.

A két hétig tartó füstölés kizárólag gondosan válogatott, egy évig szárított bükkfa hasábokból gyújtott izzó-parázsló tűzön történik, ahonnan a füstöléstől élénkvörös színű szalámirudak az érlelőkamrákba kerülnek. Felületükön speciális légáramlat, páratartalom és hőmérséklet mellett közel 100 napig tartó érleléssel alakul ki a hófehér nemespenész, ami évtizedek alatt a PICK Téliszalámi védjegyévé vált. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a nemespenész miatt „téli” a Téliszalámi. De valójában nem a „havas” felülete, hanem a gyártási módja miatt kapta az elnevezést. Régebben ugyanis, amíg nem voltak klimatizált érlelőtornyok, csak télen voltak adottak a feltételek a Téliszalámi készítésére. Az azóta megépült 60 méteres érlelőtorony 32 kamrájában egyszerre közel egymillió rúd szalámi érlelődik, amelyek felületét 3 hónap alatt fedi be a jellegzetes nemespenész. A száznapos szalámi ezután nyeri el a vásárlók által is összetéveszthetetlen, jól ismert megjelenését: sorszám, plomba, nemzetiszín -szalagos celofáncsomagolás.

 


Az egyedülálló ízvilág megteremtéséhez a szaktudás mellett elengedhetetlen a közeli Tisza folyó állandó hűvös levegője és Szeged város kedvező mikroklímája, amelyek jótékonyan segítik az érlelés kényes folyamatát. Ami az egyedi recepten, hagyományos gyártáson és az első osztályú minőségen kívül még különlegessé teszi a PICK Téliszalámit, hogy a felhasznált alapanyagok egytől-egyig természetesek, mindenféle művi adalék nélkül. A PICK Téliszalámi utánozhatatlansága tehát az apróságokban rejlik, amit sokan megpróbáltak már utánozni, sikertelenül.

150 év tapasztalata, gondossága, minősége és a csipetnyi titok az, amit magában őriz minden egyes rúd PICK Téliszalámi.