Támogatások

Okos összefogással a fenntartható közlekedésért

 

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata vezetésével létrejött 11 tagból álló Partnerség „Smart Alliance for Sustainable Mobility” címmel pályázatot nyújtott be az URBAN InnovativeActions (UIA) Európai Uniós program keretein belül, mely támogatásban részesült.

 

Pályázati azonosító: UIA 02-239 SASMOB

A projekt főösszege: bruttó 3.259.220 EUR.

A Pick Szeged Zrt. költségvetése: 100.970,7 EUR

Támogatási intenzitás: 80%

A projekt megvalósítás időszaka: 2018. február 1 – 2021. január 31.

 

Az Urban Innovative Actions Európa összes városa számára nyitva álló pályázati lehetőség. Olyan városi projektekkel lehet pályázni, amelyek valamilyen módon újszerűnek mondhatóak. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata szegedi munkaadókkal, közöttük a Pick Szeged Zrt.-vel is együttműködve a fenntartható mobilitás ügyén dolgozik. A SASMob projekt a fenntartható, városi közlekedés hatékony szervezése, fenntartása érdekében, a forgalmi torlódások, a légszennyezettség és a zajkitettség problémáját hivatott enyhíteni azzal is, hogy állami és magánvállalatok, valamint közlekedési szolgáltatók közös erővel adatvezérelt, intelligens közlekedési rendszert építenek ki, magas színvonalú közlekedési szolgáltatásokat és a felhasználók számára jobb informáltságot biztosítanak.

 

A projekt keretében 2018. július-augusztus hónapok folyamán a Pick szegedi központi telephelyén felmérésre kerültek a kollégák mobilitási, munkába járási szokásai, lehetőségei, a közösségi és kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos véleményük. A felmérés eredményének megfelelően a későbbiekben pedig olyan intézkedések kerülnek megvalósításra a helyi infrastruktúra-fejlesztéshez kapcsolódóan, amelyek támogatják a munkavállalók közösségi, kerékpáros, gyalogos és telekocsival történő közlekedését, illetve javítják az ezen eszközökkel közlekedő kollégák komfortérzetét.

 

A cég célja az intézkedések megvalósításával a munkavállalók munkába járási szokásainak megváltozatása, vagyis az gépkocsival közlekedők, illetve egyedül autózók számának csökkentése; a kerékpárral, tömegközlekedéssel, telekocsival közlekedők arányának növelése, erre vonatkozó ösztönző programok megvalósítása, rendszerek kidolgozása; valamint a kollégákaktív mobilitásának támogatásával az egészségmegőrzés elősegítése.

 

A SASMob projekt híreit, eseményeit, eredményeit nyomon követheti a projekt folyamatosan frissülő honlapján a http://sasmob-szeged.eu/ és a http://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/szeged címen.