VÁLLALATI TÖRTÉNET ÉS A PICK TÉLISZALÁMI TÖRTÉNETE

Szeretnénk végigkalauzolni kedves látogatóinkat a Pick Szeged Zrt. és legismertebb terméke a PICK Téliszalámi történetén az 1869-es alapítástól napjainkig:

1869

Pick Márk terménykereskedő megalapítja vállalkozását. Iparigazolványt kér, melyben “terménybizományos üzlet ipargyakorlási szándékát” jelenti be, s miután az előírásoknak megfelel, Szeged szabad királyi város iparűző lajstromába 175. szám alatt bejegyzik. Néhány mázsás tételben készítenek szalámit, hasonlóan más termény- és paprikakereskedéshez.

1886

Pick Márk kifejezetten szalámikészítésre kér iparengedélyt, majd megkapja a hentesiparra szóló jogosítványt is.

1896

A Pick cég részt vesz a nagyszabású millenniumi kiállításon

1900

A szalámigyárat áthelyezik a Felső Tisza partra, a Zsótér és Maros utca közötti részre. A gyárterületet a Pick család részletekben vásárolja meg.
A Pick gyár a párizsi világkiállításon szalámijáért bronzérmet kap. A Pick gyár a magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb üzemévé, a PICK szalámi pedig világmárkává válik.

1906-07

A Pick család megveszi a csődbe ment Tiani Szalámigyárat, így  a Felső Tisza parti teljes ingatlan a  család tulajdonába kerül. Az új telepet fekvése különösen alkalmassá teszi a szalámikészítésre, mert az állandó hűs tiszai levegő kedvező klimatikus viszonyokat biztosít az érleléshez. Az üzletet özv. Pick Márkné és fivére, Weisz Mihály vezeti, majd 1906-tól legidősebb fiú, Pick Jenő is belép a cégbe társtulajdonosként, aki hatalmas szerepet vállal a vállalat felvirágoztatásában.

1914-20

Az első világháború a szalámigyárakat tétlenségre kárhoztatja, az összes raktárkészletet lefoglalják a hadsereg számára. A termelés 1920-ban indul újra.

1929

A Pick-nél vízzel hűtött levegőt vezetnek az egyik füstölőbe, amely így használhatóvá válik mesterséges érlelésre melegebb időben is.

1935

Brüsszelben a világkiállításon elismerő oklevéllel jutalmazzák a cég gyártmányait.

1939

Pick Jenő októberben bejelenti, hogy több évig tartó kísérletezést követően sikerült nyáron is szalámit előállítani, melyet gyártani kezd. Ezzel az innovációval a cég újabb komoly piaci előnyökre tett szert.

1943-45

Hadimegrendelésre konzervet és kenőmájast gyártanak, szalámi csupán alkalmi megrendelésekre készül, kis tételekben.

1948

Március 26-án az üzemi bizottság elnöke felkeresi irodájában Pick Jenőt. Bemutatja neki megbízólevelét, amelynek értelmében a Minisztertanács kinevezi őt a vállalat vezetőjének. A volt tulajdonost átkíséri lakására, ráfordítja a kulcsot arra a vasajtóra, amely elválasztja a gyár épületét a Pick-háztól. Pick Jenő többet nem lép be az államosított üzembe.

1949-55

A korábban a szalámigyártással és zsírolvasztással foglalkozó gyár hentesáru készítését és a város tőkehúsellátását is vállalja. A szalámitermelés anyagellátási nehézségek miatt akadozik, ugyanakkor megkezdődik a csemegeszalámi gyártása. Az üzem exportra és országos fogyasztásra egyaránt termel szalámiféleségeket és hentesárut.

1972-75

Megkezdődik az új szalámigyár építkezése a régi vágóhíd területén. A több mint egymilliárd forintos beruházás első szakaszában a húsfeldolgozó építése 1973-ra, a sertésvágó és zsírolvasztó üzem 1974-re fejeződik be. Párhuzamosan elkészül a laboratórium és a központi irodaház. Az építkezés látványos szakasza a 63 méter magas szalámiérlelő torony.

1992

Június 30-án a Pick részvénytársasággá alakul át, a szegedi cégbíróság augusztusban jegyzi be a 2,27 milliárd forint alaptőkéjű céget PICK SZEGED Szalámigyár és Húsüzem Részvénytársaság néven.
Novemberben kezdődik a PICK-részvények nyilvános kibocsátása. Az első körben 100 ezer darab ezer forint névértékű részvényt készpénzért, 113 500 darab részvényt pedig kárpótlási jegyért lehet megvásárolni.

 

1992. december 21-én a PICK részvényeket bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére. A nagy érdeklődés mellett már az első nap 21 ezer darab részvény forog. Az első három nap forgalma árfolyamértékben 35 millió forint.

1993

Az Európai Közösség Tudományos Állategészségügyi Bizottsága átminősíti a PICK szalámit, így az - a pármai, illetve serrano sonkához hasonlóan – „hosszú érlelési idejű termék” besorolást kap.

1994

Az év elejétől a Pick önállóan végzi exportját. Így lehetővé válik a közvetlen vevőkapcsolat kialakítása illetve erősítése az exportpiacokon. 

1995

Szeptembertől indul az ISO 9001 szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer hivatalos (auditált) működése.

1999

Az alapítás 130. évfordulója tiszteletére rendezett jubileumi ünnepség keretében megnyílik Szegeden a PICK Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum. 

2000-02

A Társaságban jelentős tulajdonrészt szerez az ARAGO Befektetési Holding Rt. 

2005-06

Új tulajdonos a DÉLHÚS Rt., mely 2006-ban beolvad a Pick Szeged Zrt-be, ezzel egy nagyjából 30%-os hazai húsipari részesedéssel rendelkező nagyvállalat jön létre, mely messze a legnagyobb a hazai hasonló profilú vállalkozások között. A cégcsoport Bonafarm Csoport néven Magyarország vezető agrárvállalatává válik.

2007

Az Európai Bizottság védett eredetűnek minősíti a szegedi szalámit. A védett termékek uniós listáján levő 800 cikk között ez az első magyar termék, a világon más termék ilyen névvel nem forgalmazható.

2008

Külképviseleti iroda nyitása Japánban.

 

A német ALCISA&PICK GmbH után a Pick Szeged Zrt. második külföldi leányvállalata Moszkvában jön létre 2008-ban.

2009

Az alapításának 140 éves évfordulóját ünneplő Pick Szeged Zrt. elnyeri a minőségközpontú tevékenység egyik legrangosabb magyarországi elismerését, a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat (MAMD).

2010

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyja a Bonafarm Zrt. tulajdonszerzését a Herz Szalámigyár eszközei felett. Ezzel ismét a cégcsoporthoz kerül Magyarország egyik legismertebb márkája, a HERZ. Szeptemberben sikerrel térnek vissza az üzletek polcaira a HERZ termékek.

2011

A Pick Szeged Zrt. a folyamatos kiváló minőséget elismerő „Gazdasági Nívódíjat” nyeri el.

2012

Március végén sikeres IFS, BRC és ISO 22000 szabvány szerinti auditot könyvelhet el a Vállalat.

2014-15

A Pick Szeged Zrt. az egyetlen olyan húsipari vállalat, amely két hungarikummá nyilvánított termékkel büszkélkedhet. A Hungarikum Bizottság döntése értelmében, 2014 márciusában a PICK Téliszalámi, majd májusban a HERZ Classic Téliszalámi is hivatalosan Hungarikum lett.

2016

AZ EOQ MNB Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága által kiírt Nagyvállalatok minőség-innovációi kategóriában cégünk pályázatot adott be a Pickstick Snack csemege és csípős kolbász innovatív fejlesztése és piaci bevezetése címmel. 2016. november 9-én Budapesten a Szent – Gellért Hotelben tartott konferencia és kiállítás keretében mutattuk be az innovációt és a Pickstick termékeinket. A pályázatunk sikeres, 2016. évi Nemzeti Díjnyertes lett. Ezáltal jogosult az európai pályázaton részt venni, mely esemény Prágában lesz 2017. február 2-án.

2017

A Pick Szeged Zrt. elnyerte a legvonzóbb munkáltatónak járó különdíjat a Randstad Award-on az FMCG szektorban. A díjat a világ legnagyobb független munkáltatói márka felmérése (Emploxer Brand Research) alapján ítélik oda,  a megkérdezett munkavállalók által – többek között a karrierlehetőségek, továbbképzések, a foglalkoztatás hosszú távú biztonsága, illetve a munka és magánélet egyensúlya szempontjából - a legjobbnak értékelt cégeknek. Társaságunk olyan nagy munkáltatókkal, mint például az Audi-Hungária, Mercedes-Benz és a Lego került be a díjazottak körébe.