Receptek
- 60 dkg darált hús
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 szál zellerzöld
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 2 doboz paradicsom konzerv
- kakukkfű
- őrölt bors
- só
- oregánó
- 4 db közepes cukkini
- 1 citrom
Bolognai ragu, cukkini spagettivel
Elkészítési idő: 60 percElkészítés:
A feldarabolt vöröshagymát kevés Olíva olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt répákat, a feldarabolt zellert, a fűszereket, majd a fokhagymát. Kellemesen megpirítjuk a zöldségeket, végül a darált húst is, majd ha az is megtörtént, a paradicsom konzervekkel még legalább 30 percig lassan, néha megkeverve rotyogtatjuk. Ízlés szerint cukorral még ízesítjük.
Közben elkészítjük a köretet. A cukkinit megmossuk, késsel, vagy gyaluval hosszú csíkokat vágunk belőle. Kicsit megsózzuk, 5 percre állni hagyjuk, majd enyhén kinyomkodjuk belőle a vizet. Végül kis citromlével ízesítjük.
A cukkini spagettit végül feltekerjük, és rákanalazzuk a bolognai ragut. Ízlés szerint akár kis reszelt sajttal tálaljuk.
- 80 dkg szűz
- 1 nagy főzőtök
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csomó kapor
- 1 kis tejföl
- 1 kisebb vöröshagyma
- balzsamecet
Göngyölt szűz, „tökfőzelékkel”
Elkészítési idő: 60 percElkészítés:
A húsokat kivesszük a hűtőből, és egy tányérra tesszük őket, hogy egy kicsit melegedjenek.
A tököt megpucoljuk, kimagozzuk, és a felét félretesszük.
Az egyik felét kisebb darabokra vágjuk, és a felszeletelt hagymákon puhára pároljuk.
Sóval, balzsamecettel és feldarabolt kaporral ízesítjük, tejföllel dúsítjuk. Majd az egészet leturmixoljuk.
A húst előhevített serpenyőben oldalanként 1 percig pirítjuk. Majd előmelegített sütőben 180 fokon 12 percig sütjük. Ha az idő lejárt, rácsra tesszük, és alufólia alatt 10 percig pihentetjük.
Amíg a hús pihen, a tök másik felét szépen felcsíkozzuk és forró serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, sóval, vágott kaporral és balzsamecettel ízesítjük.
A tányér aljára tesszük a krémet, majd rászedjük a tök csíkokat, és a szeletelt sertés szüzet. Friss csipkedett kaporral díszítjük.
- 80 dkg szűz
- 20 dkg aszalt barack
- 20 dkg aszalt szilva
- 5 dkg cukor
- 2 dl fehérbor
- 60 dkg burgonya
- 3 db tojás sárgája
- 10 dkg vaj
Göngyölt szűz, aszalt gyümölcs ágyon, hercegnőburgonyával
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
A húsokat kivesszük a hűtőből, és egy tányérra tesszük, hogy egy kicsit melegedjenek.
A megpucolt burgonyát feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük, majd ha megpuhult, alaposan leszűrjük, majd egy tálcára öntjük, hogy minél hamarabb kihűljön.
Amíg a burgonya hűl, elkészítjük a gyümölcs ragut. A cukorból karamellt készítünk, beleöntjük a kisebb darabokra vágott aszalt gyümölcsöket, elkeverjük, és felöntjük a fehérborral. Puhulásig, kb. 10 percig főzzük.
A burgonyákat áttörjük, és összekeverjük a tojásokkal meg a vajjal. Sóval ízesítjük, majd habzsákba töltjük őket és csillagcsővel egy papírozott tepsire nyomkodjuk őket. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt arany barnára sütjük.
A húst előhevített serpenyőben oldalanként 1 percig pirítjuk. Majd előmelegített sütőben 180 fokon 12 percig sütjük. Ha az idő lejárt, rácsra tesszük, és alufólia alatt 10 percig pihentetjük.
Tálaláskor a gyümölcsragut a tányérba helyezzük, ráfektetjük a hússzeleteket, meg a burgonyákat.
- 40 dkg darált hús
- 6 db tojás
- friss, vagy ecetes torma
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 4 dl tej
- 6-8 db retek
Skót tojás, tormakrémmel, retek salátával
Elkészítési idő: 30 percElkészítés:
A darált húst tetszés és ízlés szerint fűszerezzük, és sóval ízesítjük, meg belekeverünk 1 egész tojást, és félrerakjuk. 4 tojást 5 perc alatt lágyra főzzük, és jeges vízben nagyon lehűtjük.
Besamelt készítünk, a vajat megolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk és folyamatos kevergetés mellett lepirítjuk. Majd beleöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük, 3 percig főzzük. Ha kicsit kihűlt, vagy frissen reszelt tormával, vagy ecetes tormával ízesítjük.
A retkeket gyalun, vagy késsel nagyon vékonyra szeleteljük, és sós jeges vízben hagyjuk.
A tojásokat óvatosan megpucoljuk, bevonjuk a darált hússal, majd bepanírozzuk. 170 fokos olajban óvatosan kisütjük.
A tálba szedjük a tormakrémet, a közepébe ültetjük a tojást, és körberakjuk a lecsepegtetett retkekkel, mintha egy fészekben ülne. Ha ügyesek voltunk, a tojás sárgája kellemesen lágy maradt.
- 80 dkg karaj
- 1 fej fokhagyma
- 5-6 alma
- 60 dkg kelbimbó
- 5 dkg vaj
- 1 ek. cukor
- citrom
Hirtelen sütött borda, fokhagymás-sült almakrémmel, kelbimbóval
Elkészítési idő: 60 percElkészítés:
A fokhagymát keresztbe kettévágjuk, alufóliába csomagoljuk. Az almákat megmossuk, és egészben tepsibe helyezzük. 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a fokhagymákat megpucoljuk, az almákat meg levágjuk a magházról. Elkészítjük az almakrémet, a fokhagyma gerezdeket, és az almákat összeturmixoljuk, kicsi citromlével ízesítjük, és ha indokolt, kevés vízzel (vagy ha tepsiben maradt kisült almalé, akkor azzal) hígítjuk.
A kelbimbók külső héját eltávolítjuk, keresztbe kettévágjuk, és kb. 30-40 másodpercig forrázzuk, majd jeges vízbe szűrjük. Serpenyőbe szórjuk a cukrot, elkezdjük karamellizálni, beledobjuk a kelbimbókat, kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, finoman megsózzuk, és kb. 3 percig pirítjuk.
A lesózott bordákat nagyon forró serpenyőben, hirtelen megsütjük, kb. oldalanként 40 másodpercig.
Tálalásnál a kelbimbót a tányérra halmozzuk, rátesszük a húst, és mellé szedünk egy kanál krémet.
- 60 dkg lapocka gulyás
- 40 dkg zöldbab
- 3 db sárgarépa
- 20 dkg burgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 kis doboz tejföl
- 2 tk. pirospaprika
- 1 csomó kapor
- 250 g BL80 liszt
- 12,5 g friss élesztő
- 1,5 dl langyos víz
- 1,5 ek. olívaolaj
- 1 tojás
- 1 tk. lenmag
- só
- 1 tk. cukor
Palóc leves, magos ropogóssal
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
A langyos vízben, a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Amíg várunk, finomra vágjuk a hagymát, és zsiradékon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felvágott fokhagymát, és a gulyáshúst. Jól lepirítjuk, majd sózzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Szakaszosan pároljuk. Amíg puhul, elkészítjük a ropogósokat.
A felfuttatott élesztős vízbe belekeverjük az olívaolajat, és beleszitáljuk a lisztet. Majd addig dagasztjuk, amíg nem ragad, és szépen összeáll. Aztán bő fél órán át még meleg helyen kelesztjük.
Ha a húsunk már szinte teljesen megpuhult, hozzáöntjük a darabolt zöldségeket, azzal még pirítjuk egy kicsit, majd felengedjük vízzel, és meghintjük a paprikával. Puhulásig főzzük, majd beleszórjuk a finomra vágott kaprot, és hőkiegyenlítés segítségével, tejföllel dúsítjuk.
A megkelt tésztát, körülbelül 0,5 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd felcsíkozzuk. Lekenjük tojással, majd megszórjuk a lenmaggal. Előmelegített sütőben, 230 fokon 5-7 perc alatt barnára sütjük.
Tálalásnál a levest tányérba szedjük, kanalazunk bele egy kis tejfölt, megszórjuk friss kaporral, és a kisütött ropogósokkal kínáljuk.
- 40 dkg lapocka gulyáshús
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- petrezselyem
- 6 db tojás
- 2 dl tejszín
- 10 dkg reszelt sajt
- 150 g vaj
- 200 g liszt
- 2 ek. tej
Húsos-gombás pite, citromos petrezselymes tejföllel
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
Elkészítjük a tölteléket. A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon lepirítjuk. Majd hozzáadjuk a húst a feldarabolt gombát és a kakukkfüvet, sóval, borssal ízesítjük, és puhára pároljuk.
Amíg a hús elkészül, megcsináljuk a pite tésztát. Először a vajat összegyúrjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a hideg tejet, és egy tojás sárgáját. Kevés sóval ízesítjük. Majd 20 percre folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Ha ez letelt a tésztát 2 mm-esre nyújtjuk, és 22 cm-es piteformába helyezzük, aminek belsejébe zsírpapírt helyezünk és babot, lencsét, vagy rizst öntünk bele színig. (Erre azért van szükség, mert, így nem fog felpúposodni a tészta közepe, szép egyenletes pitét fogunk kapni) 180 fokra előmelegített sütőben, így súlyozva sütjük 10 percig, majd súly nélkül 10-15 percig.
Közben befejezzük a tölteléket. A kész húsos raguhoz keverjük a maradék 5 egész tojást, a sajtot és a tejszínt. Ha kell, utána ízesítünk egy kis sóval. Ezt a kész tölteléket a tésztába öntjük, és míg kb. 30 percig sütjük még szép barna lesz.
Tálalás előtt, egy kicsit hűlni hagyjuk, a tejfölt pedig kikeverjük a citromhéjjal, és a frissen vágott petrezselyemmel.
- 80 dkg darált hús
- 1 tojás
- 1 kg sütőtök
- 5 dkg gyömbér
- 1 narancs
- balzsamecet
- 1 ek. tökmag
Gyömbéres húsgolyók, sütőtökkel
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
A darált húst, a tojással, a reszelt gyömbér 2/3-ával, a narancs héjával és sóval összegyúrjuk, és félretesszük.
A tököt megpucoljuk, kimagozzuk. A tök 1/3-adát félretesszük, a másik felét sütőben 220 fokon 30 perc alatt puhára sütjük. A narancs levének felét összekeverjük, balzsamecettel, és a maradék reszelt gyömbérrel. Ebbe forgatjuk bele a maradék legyalult tököt. Ha a tök megsült, akkor a maradék narancslével leturmixoljuk, míg selymes krémet nem kapunk.
A tökmagot, száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd összetörjük.
A darált húsból kicsi golyókat formázunk, és forró serpenyőben kisütjük őket.
A tányérba szedünk egy kanál krémet, ráhalmozzuk a tök salátát, és mellé rakjuk a kisült golyókat.
- 80 dkg oldalas
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db közepes zeller
- 2 dl vörösbor
- 2 dl alaplé vagy víz
- 2 db paradicsom
- 2 db babérlevél
- kakukkfű
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g krumpli
- 150 g liszt
- 2 db tojás
Vörösboros sertésoldalas, krokettel
Elkészítési idő: 100 percElkészítés:
Az oldalas darabokat megsózzuk, és keményítőbe forgatjuk. Egy lábast hevítünk, az oldalasokat kevés olajon megpirítjuk, majd kivesszük az edényből. Ebben a zsiradékban lepirítjuk az összes zöldséget, és a fűszereket. Majd felöntjük a vörösborral, 5 percig így forraljuk, majd hozzáadjuk az alaplevet vagy a vizet, és visszatesszük az oldalasokat, majd lefedjük az edényt. Alacsony lángon puhulásig főzzük, kb 40-50 perc.
Közben a burgonyát puhára főzzük, majd leszűrjük, összetörjük és kihűtjük. Ahogy teljesen kihűlt, hozzákeverjük a tojásokat és a lisztet. Kb. 3 cm átmérőjű hengereket formázunk belőle, és 8 cm-es darabokat vágunk. Sütés előtt zsemlemorzsába forgatjuk, és 170 fokos olajban 5-6 perc alatt barnára sütjük.
Ha a húsok megpuhultak, kivesszük az edényből. A raguból kivesszük a babérlevelet, és az egészet leturmixoljuk.
Tálaláskor a oldalasokat a tányérra tesszük, meglocsoljuk a szósszal, és a kroketteket is ráhelyezzük.
- 60 dkg karaj
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 5 dkg zellergumó
- 1 citrom
- 1 babérlevél
- 1 tk. capri bogyó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek. mustár
- 2 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tej
- 6 db zsemle (ha szikkadt, az még jobb)
- 50 g vaj
Eszterházy szelet, savanyított zöldségekkel, zsemlegombóccal
Elkészítési idő: 60 percElkészítés:
A karaj szeleteket forró serpenyőben hirtelen megpirítjuk. A fennmaradt zsiradékon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, felöntjük a fehérborral. Belerakjuk a mustárt, a capri bogyót, a babérlevelet majd visszaforraljuk kb. a felére. Végén a 2 dl tejszínt is beleöntjük, és kevés citromlével még ízesítjük.
A répákat és a zellert nagyon vékony csíkokra (julienne-re) szeleteljük, kevés sóval és citromlével összeforgatjuk.
A zsemléket felkockázzuk 180 fokos sütőben 10 percig még szikkasztjuk, majd összeforgatjuk a langyos vajas tejjel, a tojással, és a finomra vágott petrezselyemmel, és sóval ízesítjük. Majd 5-6 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. Ezt követően gyöngyöző sós vízben 15 perc alatt készre főzzük.
Tálalás előtt a húsokat átmelegítjük a kész mártásban, majd tányérra tesszük, mellé rakjuk a zsemlegombócokat, és a tetejére halmozzuk a zöldség salátát.
- 500 g hámozott paradicsom konzerv
- 10 dkg cukor
- 25 dkg kockázott bacon
- 2 fej vöröshagyma
- balzsamecet (ízlés szerint)
- 2 db babérlevél
A húshoz és a salátához
- 1 kg oldalas
- 1 fej közepes fejes káposzta
- 2 db répa
- 1 csomó újhagyma
- 200 g majonéz
- fél citrom leve
A pitához
- 175 ml víz
- fél ek méz
- fél tasak instant élesztő
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
bbq oldalas, coleslaw salátával és házi pitával
Elkészítési idő: 3 óraElkészítés:
A káposztát lereszeljük, vagy vékonyan felszeleteljük (miután a külső leveleit és torzsáját eltávolítottuk), a répát is lereszeljük és összekeverjük a káposztával. Enyhén megsózzuk, összekeverjük és félretesszük.
Elkészítjük a bbq szószt. A bacon kockát kipirítjuk, majd a zsírján a cukrot megkaramellizáljuk, hozzádjuk a felszeletelt vöröshagymát és a babérlevelet és megpirítjuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal, majd 1-2 órán keresztül néha megkeverve lassan főzzük.
Közben a káposztát finoman kinyomkodjuk ( a leve nem fog kelleni), beleforgatjuk a felkarikázott újhagymát, a majonézt, és a citromlevet. Kicsi cukorral, és ha szükséges sóval ízesítjük. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
Egy sűrű sötétbordó mártást kell kapnunk. Ízesítjük még balzsamecettel és ha kell még cukorral. Félretesszük hülni. Amint egy picit meghült. A feldarabolt enyhén megsózott oldalasra kenjük, amit előmelegítetett 180 fokos sütőben lefedve 2 órát sütünk, majd kivesszük újra megkenjük a mártással és még fél órára visszarakjuk. (nem baj ha marad a szószból, hűtőben akár egy hétig is eláll, és bármilyen húshoz kipróbálhatjuk, akár melegszendvics krémként is).
Elkészítjük a pitát. A vizet a mézet és az élesztőt összekeverjük. Majd dagasztókar segítségével beledolgozzuk a lisztet és a sót. 10 percig pihenni hagyjuk, majd 5-6 egyforma gombócot formázunk belőle amiket végül kerekre nyújtunk kb 1,5-2 cm vastagra, majd belisztezve 20 percig pihentetjük. Ahogy az oldalas kijött a sütőböl, 200 fokra melegítjük azt, és beleteszünk egy tepsit, hogy az is jól átforrósodjon. Erre a forró tepsire tesszük a kis karikáinkat. Ne menjünk messzire, mert nagyon hamar elkészül, amint gömbölyűek lesznek, utána még 2 percig sütjük, és máris készen vannak.
Tálalásnál egy jó kupac salátát teszünk a tányérra, mellé helyezzük az elkészült oldalast, és a pitát egészben vagy feldarabolva mellé tesszük. Vagy ha akarjuk, akár be is tölthetjük a pitába, miután a húst lefejtettük a csontról.
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás (lekenéshez)
A tarjához
- 60 dkg tarja 220 fok sütő 20 perc fólia nélkül
- 1 ek méz
- 2 ek mustár (ízlés szerint, lehet magos vagy dijoni is) törött bors
A salátához
- 3 db lilahagyma
- 0,5 dl balzsamecet
- 1 ek olívalolaj
mézes mustáros tarja, házi buciban, savanyított lila hagymával
Elkészítési idő: 2 óraElkészítés:
A salátával kezdünk. A megtisztított lilahagymákat vékonyan felszeleteljük. Sóval balzsamecettel és az olívaolajjal jól összeforgatjuk és hűtőbe tesszük.
A bucihoz a tejet a cukorral és a vajjal meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A robotgép edényébe mérjük a lisztet és megsózzuk. Majd ha az élesztő felfutott azt is beleöntjük és egynemű tésztává dagasztjuk. 30-40 percig pihentetjük.
Közben a mézet, a mustárt, a törött borsot összekeverjük, és az enyhén sózott tarja szeleteket alaposan bekenjük vele, félretesszük és szobahőn pihentetjük.
A tésztánk a duplájára dagadt, enyhén lisztezett felületre rakjuk, és 5-6 egyforma golyót formázunk belőle. Zsírpapírral bevont tepsire helyezzük, ahogy lehet egymástól minél messzebbre, majd konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Azután a kikevert tojással lekenjük és 200 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ahogy a buci elkészült, a sütőt 220 fokra tekerjük, és 20 perc alatt készre sütjük benne a tarja szeleteket, vagy akár grillen is elkészíthejtük, akkor oldalanként 5-5 percig süssük.
A buci amíg a tarja elkészül tökéletesen kihült, kettévágjuk, ízlés szerint megkenjük majonézzel, vagy ketchuppal, vagy akár mindkettővel. Beleteszünk 1-1 tarja szeletet, és ráhalmozzuk a hagyma salátát.
- 60 dkg tarja
- só
- törött bors
- 1 db padlizsán
- 2 db cukkini
- 1 fej lilahagyma
- 5 db gomba
- 1 fej saláta (amit be tudunk szerezni)
- balzsamecet
- olívaolaj
pirított tarja, sült zöldség salátával
Elkészítési idő: 1 óraElkészítés:
A cukkinit a padlizsánt és a gombát szeletekre a hagymát vastagabb cikkekre vágjuk. Serpenyőben olívaolajon, enyhén sózva külön-külön megsütjük őket, majd egy nagy tálba helyezzük őket. Amint egy picit kihültek, olívaolajjal és balzsamecettel alaposan összeforgatjuk őket és hűtőbe tesszük. (érdemes akár előző nap elkészíteni, minél többet áll, annál finomabb).
A tarja szeleteket alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, 220 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük, vagy akár grillen is elkészíthetjük, akkor oldalanként 5-5 percig süssük.
A sült ecetes zöldségekhez keverjük az alaposan lemosott, lecsepegtetett saláta leveleket, ha szeretnénk akár joghurtot is keverhetünk hozzá.
Tányérra tesszük és ráhelyezzük a sült tarja szeleteket.
- fél kg darálthús
- 30 dkg rizs
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csomó kapor
- só
nyári töltött káposzta
Elkészítési idő: 1 óraElkészítés:
A rizst olajon lepirítjuk, sózzuk és dupla mennyiségű forró vízzel készre pároljuk, kb 10 perc.
A vöröshagymát apróra vágjuk, üvegesre pároljuk hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát, azzal együtt is pirítjuk még 1 percig. Utána hozzáadjuk a darálthúst, kb 10 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és meghintjük finomra vágott kapor felével. Még 10 percig pároljuk, amíg elkészül.
Közben enyhén sós vizet forralunk, és a lelevelezett káposzta leveleket leforrázzuk benne, kb 1,5- 2 perc alatt, majd hideg (vagy akár jeges vízbe tesszük őket). A forrázó léből fél litert félreteszünk.
A kész darálthúst, a rizzsel, 3-4 ek tejföllel összekeverjük és a maradék kaporral összekeverjük, majd a letörölgetett káposztalevelekbe töltjük.
Tálalás elött a félretett káposzta forrázó vizet gyönygözésig hevítjük, és 2-3 perc alatt lefedve visszamelegítjük a töltelékeket. Tálalásnál tejföllel, és ha van még, kaporral tálaljuk.
A finom falatok még jobban esnek, ha minőségi alapanyagból készülnek.
A PICK prémium termékei az alábbi 3 pilléren alapuló magas hozzáadott
értéknek köszönhetően mindig tudatos választást jelentenek.
A hús GMO-mentes termelésben felhasználható takarmánnyal etetett állattól származik.