Támogatások

A pályázat főbb adatai:

 

Pályázati felhívás neve: GINOP-2.2.1-15 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések

Pályázati azonosító: GINOP-2.2.1-15-2017-00101

Pályázat címe: A hagyományos Pick termékek versenyképességének javítása az élelmiszerlánc különböző lépéseinél alkalmazott innovatív megoldások segítségével

Kedvezményezett neve: Pick Szeged Zrt.

Konzorcium tagja: Szegedi Tudományegyetem

Szerződött támogatás összege (Konzorcium): 1.711.261.957,- Ft

Szerződött támogatás összege (Pick Szeged Zrt.): 1.026.591.585,- Ft

Szerződött támogatás mértéke %-ban (Konzorcium): 67%

Szerződött támogatás mértéke %-ban (Pick Szeged Zrt.): 55%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.02.28.

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A PICK SZEGED Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem által létrehozott konzorcium a Széchényi 2020 program keretében 1,711 milliárd Ft európai uniós támogatást nyert kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására. A fejlesztés eredményeként a húsipar számára fontos eredmények születnek a teljes szalámi gyártási folyamat vizsgálatával és új megoldások kidolgozásával. 

 

A PICK SZEGED Zrt. Magyarország legismertebb hústermék márkájának, a Hungarikumnak számító PICK Téliszalámi, illetve sok más hústermék gyártója közel 150 éve. A vállalat a PICK hústermék márkán kívül a HERZ, a FAMÍLIA, a DÉLHÚS és a RINGA termékek gyártója.  A PICK SZEGED Zrt. 2006 óta tagja a BONAFARM Csoportnak.

 

A kutatás-fejlesztési projekt célja a hentesáru és szárazáru gyártás területén új eljárásmódok kidolgozása a húsipar számára. A program keretei között kiemelt figyelmet kap a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés. Az egyes feladatok teljesen lefedik a szalámi gyártási folyamatát, és az eredmények várhatóan könnyen adaptálhatóak a húsiparban. A projekt eredményeként a szalámi gyártás új, szárítási modellje kerül kidolgozásra . A füstölési eljárás optimalizálásával lerövidül annak időtartama és csökken a felhasznált fa mennyisége. A penészkultúra vizsgálatának célja olyan stabil eljárás kidolgozása, amellyel minidig azonos minőségű áru állítható elő. A klímatechnológia fejlesztése során modellezésre kerül a vízelvétel energetikai és technológiai folyamata. Az automatizálási alprojekt fókuszában a pirosozási és a hámozási műveletek vannak, amelyek egy automatizált-robot vagy hibrid rendszer segítségével kerülnek kifejlesztésre. A termékfejlesztés alprojekt fókuszában a húskészítmények eltarthatóságának növelése mellett az egészségesebb, a mesterséges adalékanyagok csökkenését vagy kiváltását eredményező termék kifejlesztése áll, a jelenlegi íz világ megtartása mellett.

 

A projekt megvalósítása Szegeden történik a PICK SZEGED Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem telephelyein. A fő megvalósítási helyszín a szabadkai úti PICK szalámigyár.


2017.09.15 – A nyertes pályázóval interjút készített a Szegedi Városi Televízió (IDE kattintva olvasható)

2017.10.26 – A Konzorcium megtartotta nyitó sajtótájékoztatóját a média képviselőinek bevonásával

 

                                              

 

2017.10.26 – A nyitó sajtótájékoztatót követően megjelent online cikkek:

  • Trade magazin (IDE kattintva olvasható)
  • Délmagyarország (IDE kattintva olvasható)
  • Innoportal.hu (IDE kattintva olvasható)

2018.03.05 – A pályázat előrehaladásáról online cikk jelent meg a delmagyar.hu portálon „Kutatóállomás lesz a Pick érlelőtornyának tövében” címmel (IDE kattintva olvasható)

2018.03.05 – A pályázat előrehaladásáról interjú készült a Lánchíd Rádióban